SCHMIDT ÜGYVÉDI IRODA | Koronavírus adóváltozások – második menet
882
post-template-default,single,single-post,postid-882,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-schmidt Ügyvédi iroda,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Koronavírus adóváltozások – második menet

A Kormány 2020. április 21-én újabb intézkedéseket jelentett be az adóterhek mérséklése érdekében. A 140/2020. (IV.21.) Korm. rendelet érinti a társasági adó és iparűzési adó fizetési és bevallási kötelezettségeket is. Korábbi cikkünket a koronavírus adózási hatásairól itt tudják elolvasni.

Társasági adó

Bár sok ügyfelünk már bőven a májusi határidő előtt jár és elkészült az éves beszámolóval és annak mellékleteivel – esetenként ezeket el is fogadta -, a szokásos májusi határidő kitolódott. A rendelet szerint az április 22. és szeptember 30. közötti időszakban esedékessé váló tao megállapítási, bevallási és fizetési kötelezettségnek 2020. szeptember 30-ig tehetnek eleget a vállalkozások.

A fenti kedvezmény értelemszerűen mindenkire vonatkozik, aki a társaságiadó-fizetés rendszerében vezeti a könyveit.

Amennyiben már elfogadásra és benyújtásra kerültek az évzáráshoz kapcsolódó dokumentumok, de a fizetésre még nem került sor, azt bőven ráér megtenni szeptember 30-ig. Van annak a pénznek most jobb helye is.

Beszámolók letétbe helyezése

A könnyítés a beszámolók leadására is vonatkozik: ha ezek leadásának esedékessége április 22. és szeptember 30. közötti időpontra esik, akkor szintén csak 2020. szeptember 30-ig kell őket benyújtani.

A könnyítés nem vonatkozik az ún. „közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók” beszámolóira. Hogy ki minősül közérdeklődésre számot tartó gazdálkodónak, arról itt találnak információt.

Iparűzési adó

A fentiekkel egyező idősávok vonatkoznak az iparűzési adóra is – ami ráadásul többnyire magasabb mértékű a cégeknél, mint a társasági adó, így valóban könnyítés -, így szintén szeptember 30-ig kell bevallani és befizetni az adót. Ugyan ez igaz a következő adóelőleg-fizetési időszakra szóló adóelőleg bevallás benyújtási kötelezettségre.

Ha a cég az iparűzési adóbevallás-benyújtási, adóelőleg-bevallási kötelezettségét a 2020-ban kezdődő adóelőleg-fizetési időszak első előlegrészlete esedékessége napjáig nem teljesítette, akkor ezen előlegrészlet esedékességekor az előző – korábban bevallott – iparűzési adóelőleg részletösszegét kell megfizetni. A cég ezen adóelőleg-részlet mérséklését annak esedékessége előtt kérheti, ha számításai szerint a 2020-ban kezdődő adóév adója nem éri el az adóévi adóelőleg összegét.

Egyéb adók

További információt a Magyar Közlöny 2020. évi 82. számában találnak.

Szerző: dr. Kovács Krisztián LL.M. – ügyvédjelölt

 

Ha úgy érzi, hogy további kérdése van a koronavírus járvány kapcsán, a SCHMIDT Ügyvédi Iroda munkatársai állnak rendelkezésére, a vírussal összefüggő minden következmény (munkajog, kötbérek, kárigények) enyhítése kapcsán. Keressen minket elérhetőségeinken!