SCHMIDT ÜGYVÉDI IRODA | Koronavírus adóváltozások – 2020. március 23-tól
A SCHMIDT Ügyvédi Iroda a koronavírussal kapcsolatos adóváltozásokról ír. A változás érinti a KATA adózókat és a kiemelt ágazatokban dolgozókat is.
816
post-template-default,single,single-post,postid-816,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-schmidt Ügyvédi iroda,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Koronavírus adóváltozások – 2020. március 23-tól

A Kormány 2020. március 23-án újabb intézkedéseket jelentett be az adóterhek mérséklése érdekében. A 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet könnyítést vezet be bizonyos ágazatokban, illetve bizonyos adónemeknél. Nézzük, hogy mik is ezek:

KATA adózást választók

A korábban csak a személyszállítási szolgáltatást végzők KATA felfüggesztését több más ágazatra kiterjesztették. A teljes listát ezen a linken találják meg. Ide tartoznak a szépségipari szolgáltatások, gyógytorna, vendéglátás, rendezvényszervezés és szabadidős tevékenységek. De meglehetősen furcsa módon még a szerencsejáték, fogadás is. A listán szereplő vállalkozásoknak március, április, május és június hónapokra nem kell megfizetniük a KATA esedékes összegét. Azért fontos ez, mert szünetelés nélkül tudják ezt elérni, tehát dolgozhatnak tovább és az éves KATA-keretük sem csökken a szünetelés miatt.

Fontos, hogy a kedvezmény csak azokat a vállalkozásokat illeti meg, akik már 2020. február hónapjában is ilyen adózási formában voltak – nem megoldás tehát az egyéni vállalkozóknak most KATA alá bejelentkezni vagy most ilyen vállalkozást indítani.
Pótlékmentes részletfizetést kérhetnek továbbá azon KATA-s adózók, akiknek 2020. március 1. előtt KATA tartozásuk halmozódott fel, legfeljebb a veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól. Addig tehát nem kell fizetniük, a részletfizetés pedig később kezdődik. Ez is üdvözlendő lépés.

Kiemelt ágazatok adó- és járulékcsökkentése

A személyszállítással, vendéglátással, művészettel és tömegtájékoztatással foglalkozó adózóknál további kedvezmények léptek hatályba márciustól júniusig terjedően.
Ezeknek a vállalkozásoknak nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük. A járulékfizetési kötelezettséget úgy kell teljesíteniük, hogy a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forint összeget kell megfizetni. Ugyanezen vállalkozásoknak nem keletkezik szakképzési hozzájárulási fizetési kötelezettsége.
A kedvezmények csak azokra a vállalkozásokra vonatkoznak, amik a kiemelt ágazatokban tényleges főtevékenységet végeznek. Tényleges főtevékenységnek akkor tekinti a jogszabály az adott tevékenységet, ha 2020. március 24-től visszafelé számított hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább összbevételének 30%-a ebből a tevékenységből származott.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Különös kedvezményt hozott a változás a turizmusfejlesztési hozzájárulásnál. A jogszabály ugyanis a koronavírussal leginkább időszakot kiveszi az adókötelezettség bevallási és befizetési köréből. Azért nincs túl sok értelme a módosításnak, mert a hozzájárulást a bevétel alapján kell számítani, de ebben az ágazatban ebben az időszakban a bevétel is körülbelül nulla volt. Így ez valós könnyítést vélhetően nem jelent.

Szerző: dr. Kovács Krisztián LL.M. – ügyvédjelölt

 

Ha úgy érzi, hogy további kérdése van a koronavírus járvány kapcsán, a SCHMIDT Ügyvédi Iroda munkatársai állnak rendelkezésére, a vírussal összefüggő minden következmény (munkajog, kötbérek, kárigények) enyhítése kapcsán. Keressen minket elérhetőségeinken!