SCHMIDT ÜGYVÉDI IRODA | KORONAVÍRUS: Változások a végrehajtásoknál – 2020. március 23-tól
A koronavírus miatt a Kormány változásokat jelentett be a végrehajtási eljárásoknál.
826
post-template-default,single,single-post,postid-826,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-schmidt Ügyvédi iroda,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

KORONAVÍRUS: Változások a végrehajtásoknál – 2020. március 23-tól

Magyarország Kormánya 2020. március 23-án újabb intézkedéseket jelentett be a végrehajtási eljárásokkal kapcsolatosan. Az 57/2020. (III. 23.) Korm. rendelet rengeteg könnyítést tartamaz az adósok javára. Nézzük, hogy mik is ezek:

Változások a bírósági végrehajtás körében

A veszélyhelyzet ideje alatt végrehajtói kézbesítésre nem kerülhet sor.

A veszélyhelyzet ideje alatt, a végrehajtható okirat adós részére történő kézbesítésével egyidejűleg, a végrehajtható tájékoztatni köteles a részletfizetés lehetőségéről és feltételeiről. Amennyiben az adós részletfizetési szándékát a végrehajtó felé jelzi, azt a végrehajtó a végrehajtást kérő előzetes hozzájárulása nélkül megállapíthatja. A végrehajtói irodákban a személyes ügyfélfogadás felfüggesztésre kerül a veszélyhelyzet megszűnését követő napig, azonban a végrehajtó ez idő alatt az érintettek számára elektronikus eszköz igénybevétele útján (e-mail, e-papír, cégkapu, ügyfélkapu) vagy írásban, a végrehajtói iroda bejáratánál elhelyezett zárt gyűjtőszekrénnyel biztosítja a rendelkezésre állást.

Ingatlan kiürítése iránt, ill. azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani a veszélyhelyzet fennállása alatt nem foganatosítható.”

Egyedi végrehajtási ügyben a felvilágosítást kérőnek azonosításra, valamint a hang- és videókapcsolat folyamatos fenntartására alkalmas távközlési eszköz útján (Pl. Skype) felvilágosítás adható. A felvilágosítás megtörténtét jegyzőkönyvben rögzíti a végrehajtó, amelyet megküld a felvilágosítást kérő részére.

A veszélyhelyzet megszűnéséig helyszíni eljárás, hagyományos árverés nem tartható, helyszíni eljárási cselekmény nem foganatosítható.

Ingatlan kiürítése iránt, ill. azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani a veszélyhelyzet fennállása alatt nem foganatosítható. A végrehajtó a végrehajtási eljárás során lefoglalt gépjármű forgalomból történő kivonása iránt a veszélyhelyzet megszűnéséig nem rendelkezhet. Meghatározott cselekmény végrehajtása iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint eljárási cselekményt foganatosítani a veszélyhelyzet megszűnéséig nem lehet.

Gyermek átadására és elhelyezésére vonatkozó bírósági határozat, bíróság által jóváhagyott egyezség végrehajtása esetén eljárási cselekmény, intézkedés nem foganatosítható a veszélyhelyzet fennállása alatt, ha azt olyan helyen kellene foganatosítani, amely járványügyi intézkedés hatálya alatt áll. A végrehajtási eljárás során rendbírsággal nem sújtható az a személy, aki a veszélyhelyzet fennállása alatt a járványügyi intézkedések miatt nem tudott eleget tenni a jogszabályban foglalt kötelezettségének.

A végrehajtást foganatosító bíróság az adós kérelmére kivételesen akkor is felfüggesztheti a végrehajtást, ha az adós a járványügyi intézkedésekkel összefüggésben került olyan élethelyzetbe, amely méltányolható körülmény (pl. járvány folyományaként veszítette el a munkáját).

Változások az adóvégrehajtások körében

Március 24. napjától szünetelnek az adóhatóság előtt folyamatban lévő, az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárások a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig.

A szünetelő adóvégrehajtási ügyekben, ha az adóhatóság által kibocsátott inkasszót, a fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltató 2020. március 24. napjáig nem teljesítette, akkor az adóhatóság az inkasszó visszavonásáról haladéktalanul rendelkezik. Ha a fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltató az inkasszó megbízást 2020. március 24. napját követően, a szünetelés hatálya alatt teljesítette és az összeget az adóhatóság részére átutalta, az adóhatóság azt a tudomására jutásától számított 8 napon belül visszatéríti az adósnak.

Ha az adóhatóság jövedelemletiltást foganatosított és a munkáltató 2020. március 24. napjáig a behajtani kívánt teljes összeget még nem utalta át az adóhatóság részére, az adóhatóság a jövedelemletiltás alapján történő levonás felfüggesztéséről tájékoztatja a munkáltatót. A munkáltatónak az általa a jövedelemletiltás alapján 2020. március 24. napját követően, a szünetelés hatálya alatt levont, de az adóhatóság részére még át nem utalt összeget az adós részére vissza kell térítenie. A munkáltató által a jövedelemletiltás alapján a szünetelés kezdő napját követően, a szünetelés hatálya alatt az adóhatóság részére átutalt összeget az adóhatóság 8 napon belül visszatéríti az adósnak

Szerző: dr. Párkányi Botond – ügyvédjelölt

Ha úgy érzi, hogy további kérdése van a koronavírus járvány kapcsán, a SCHMIDT Ügyvédi Iroda munkatársai állnak rendelkezésére, a vírussal összefüggő minden következmény (munkajog, kötbérek, kárigények) enyhítése kapcsán. Keressen minket elérhetőségeinken!