SCHMIDT ÜGYVÉDI IRODA | Precedens értékű döntés a SCHMIDT Ügyvédi Iroda által képviselt ügyben az Európai Bíróságon
774
post-template-default,single,single-post,postid-774,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-schmidt Ügyvédi iroda,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Precedens értékű döntés a SCHMIDT Ügyvédi Iroda által képviselt ügyben az Európai Bíróságon

Precedens értékű döntés a SCHMIDT Ügyvédi Iroda által képviselt ügyben az Európai Bíróságon

2019. július 29-én hozott döntést az Európai Bíróság az úgynevezett kamionkartell ügyben. Az Európai Bíróság kimondta, hogy a károsultak – a SCHMIDT Ügyvédi Iroda korábban kialakított jogi álláspontjának megfelelően – Magyarországon is indíthatnak pert.

A döntésről több médium is megemlékezett, a Portfolio.hu gazdasági portál pedig külön cikkben méltatta a SCHMIDT Ügyvédi Iroda teljesítményét:

Portfolio.hu: Egyre nagyobb bajban a kamionkartell

Az ügyben tehát az első feladat az volt, hogy a károsult Magyarországon indíthasson pert – már csak azért is, hogy a károkozó ne élvezhesse a hazai pálya előnyét. Az ügyben a Győri Ítélőtábla fordult az Európai Bírósághoz, mivel Európai Uniós jog értelmezésének szükségessége merült fel, s ez az Európai Bíróság feladata. Érdekes, hogy az ügyben az Európai Bírósághoz fordulást – ami neki kedvezőtlen döntéssel zárult – egyébként többnyire az alperes kartellező kérte – emeli ki Dr. Schmidt Zsuzsanna.

Jogaszvilag.hu: Perelhető az eu-s kartellező magyar bíróság előtt

Az EUB válaszolt a Győri Ítélőtábla azon aggodalmára is, hogy a magyar cég a szóban forgó jogsértésben részt vevő vállalkozások közül csupán egy, mégpedig olyan vállalkozással szemben indított keresetet, amelynél közvetlenül nem végzett beszerzéseket. Az EUB és a Bizottság is egyetértett abban, hogy egy egységes és folyamatos versenyjogi jogsértés az elkövetők egyetemleges felelősségét vonja maga után. Ennélfogva annak a körülménynek, hogy a magyar cég kizárólag egy, mégpedig olyan elkövetővel szemben indított keresetet, amelynél közvetlenül nem végzett beszerzéseket, nem kérdőjelezheti meg a bíróság joghatóságát.

Amennyiben Ön a kartellel érintett gyártóktól (MAN, a Daimler, az Iveco, a Volvo, DAF, Scania) vásárolt vagy lízingelt új, 6 tonnánál nehezebb tehergépjárművet 1997. január 17. után vagy a sajtó munkatársa és több információra van szüksége, keresse a SCHMIDT Ügyvédi Irodát a schmidt-iroda@schmidt-iroda.hu emailcímen.